Revival van Textiel

Revival van Textiel

Het voorjaarssymposium van de Textielcommissie stond dit keer in het teken van de herwaardering van textiel. Een schijnbare tegenstrijdigheid aangezien men er vanuit kan gaan dat er onder volgers van de Textielcommissie textiel nooit sprake is geweest van een mindere waardering van textiel. Gezien het uitgebreide en zeer gevarieerde programma, blijkt dit toch een interessante invalshoek voor het symposium.

Zijde

Zijde

Op 12 april was er weer een symposiumdag met als onderwerp zijde. Verschillende kenners en onderzoekers uit het textiele werkveld presenteerden in korte en langere lezingen hun expertise op het gebied van zijde. Gedurende de dag werd het onderwerp vanuit diverse en soms zeer verrassende kanten belicht. Waar het begon met de microscopische anatomie van de zijdevezel, eindigde de dag in een bevlogen presentatie over de toepassing van imitatie spinnenzijde in de (medische) wetenschap.

Natuurlijk Kleuren

Natuurlijk Kleuren

De Textielcommissie organiseerde op 9 november te Rijksdienst Cultureel Erfgoed Amersfoort een symposium over het gebruik van natuurlijke kleurstoffen bij het verven van textiel, als gele wou en rode meekrap, of cochenilleluis, indigo, brazielhout en blauwhout, of korstmossen, schimmels en bacteriën. Speciale aandacht ging hierbij uit naar nieuwe ontwikkelingen, verfrecepten, verkleuring en sociaal-historische contexten.

Kunst en Textiel

Kunst en Textiel

Textiel als medium in de kunst is in de afgelopen jaren in een aantal grote internationale tentoonstellingen uitgelicht en zeer positief ontvangen. Beeldende kunst en textiele kunst waren echter lange tijd gescheiden circuits, zoals de domeinen van het ambacht en de kunsten. Hoewel in de jaren 1960 de emancipatie van textiel als volwaardig artistiek medium plaatsvond, bleven kunstenaars die vanuit de fibre arts textielwerk maakten eerder in de marge. Impliceert de actuele belangstelling voor de betekenis van textiel in de kunst van de 20ste en 21ste eeuw dat het tij keert? We leerden hier meer over tijdens het symposium Kunst en Textiel dat gelijktijdig met De Textiel Biënnale van 2017 in de Rijswijkse schouwburg werd georganiseerd.

Rondleiding door Silvia B.

Rondleiding door Silvia B.

Met zo’n 27 mensen was de De excursies in het kader van TC te Gast proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij de symposia die de Textielcommissie organiseert. Welnu, de rondleiding die Silvia B. op 20 januari 2017 door haar tentoonstelling in Enschede gaf sloot zelfs bij twee symposia aan. Silvia B. was spreker tijdens het symposium HAAR! in april van het vorige jaar in Utrecht. Het werk van Silvia B. bevat prachtige voorbeelden van autonome kunst en textiel, het onderwerp van het symposium op 18 mei 2017 in Rijswijk. 

Confectie

Confectie


Het tweede symposium van 2016 draaide om Confectie, een onderwerp waar vrijwel iedereen mee te maken heeft. Het brengt gemak met zich mee, maar zorgt ook voor milieuvervuiling en uitbuiting van werknemers. Met een historische terugblik over de opkomst en het succes van confectie in de twintigste en eenentwintigste eeuw werd het onderwerp van alle kanten belicht.