De Textielcommissie verzamelt en verspreidt kennis van historisch en hedendaags textiel. 

Zo levert zij een bijdrage aan het discours binnen het textiele werkveld.

 
 
 

Informatie over de komende en voorgaande symposia:

 

Informatie over de komende en voorgaande excursies:

 
 
 
scheidings zigzag.png

binnenkort

Najaarssymposium 2017: 
Natuurlijk Kleuren

9 november 2017
Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Amersfoort

Steeping pots, 2014, Nan Groot Antink (foto: Geert Mommersteeg)

Steeping pots, 2014, Nan Groot Antink (foto: Geert Mommersteeg)

De Textielcommissie organiseert een symposium over het gebruik van natuurlijke kleurstoffen bij het verven van textiel, als gele wou en rode meekrap, of cochenilleluis, indigo, brazielhout en blauwhout, of korstmossen, schimmels en bacteriën. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar nieuwe ontwikkelingen, verfrecepten, verkleuring en sociaal-historische contexten.

Meer weten over de inhoud of de indeling van het symposium, bekijk dan hier het convocaat of het programma.

Deelname voor leden: € 45 / € 15 (< 30 jaar)
Deelname voor niet-leden (zij ontvangen geen publicatie): € 60 / € 22,50 (< 30 jaar)

 
textielcommissie zigzaglijn.png

verwacht 

Voorjaarssymposium 2018: ZIJDE

Plaats: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort
Datum: donderdag 12 april 2018

silk%20cocoons-708199100.jpg

In het voorjaarssymposium 2018 wil de Textielcommissie zoveel mogelijk nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zijde laten zien. Zijde van rupsen wordt al duizenden jaren gebruikt voor exclusieve stoffen, maar nu zijn er spannende ontwikkelingen op het gebied van bio-synthetische zijde gaande. Zijde van spinnen is ongelofelijk elastisch en sterk, maar niet in grote hoeveelheden te produceren. Door genetische manipulatie probeert men de productie hiervan te verbeteren.

Zijde is biologisch afbreekbaar en ontdekt als ideaal materiaal voor de medische sector. Het materiaal biedt in de toekomst ongekende mogelijkheden. Kijk voor inspiratie op onze Pinterestpagina.

 

Call for Papers

Voor het symposium ’ZIJDE’ zoekt de Textielcommissie bijdragen en presentaties over o.a. het ontwikkelen, de geschiedenis, degradatie, restauratie, conservering, vormgeving en het exposeren van natuurzijde, spinnenzijde of bio-synthetische zijde. Indien u geïnteresseerd bent om uw onderzoek of ervaringen te presenteren in de vorm van een artikel voor het jaarboek en/of een lezing (20 minuten) of een presentatie flits (5 minuten) gelieve voor 1 oktober 2017 een samenvatting (max. 300 woorden) met beknopt cv te sturen naar symposia@textielcommissie.nl.

 
textielcommissie zigzaglijn.png

TC te Gast

Vanaf 2015 organiseert de Textielcommissie speciaal voor haar leden excursies naar ateliers, collecties, fabrieken en nog veel meer locaties die iets bijzonders over textiel te vertellen hebben. Ze zijn veelal niet vrij toegankelijk, maar wel interessant en spannend. In het voorjaar van 2015 is het programma TC te Gast van start gegaan met twee excursies die rechtstreeks voortvloeiden uit ons najaarssymposium in 2014 over interieurtextiel in het interbellum.

Wilt u lid worden, kijk dan op de ledenpagina.