De Textielcommissie verzamelt en verspreidt kennis van historisch en hedendaags textiel. 

Zo levert zij een bijdrage aan het discours binnen het textiele werkveld.

 
scheidings+zigzag.png

BINNENKORT

Voorjaarssymposium 2019: Revival van textiel

Plaats: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort
Datum: donderdag 11 april 2019

Foto 3 gestopt.jpg

Collectie Fries Museum (foto: Gieneke Arnolli)

De Textielcommissie organiseert op 11 april een symposium over de herwaardering van textiel. Sinds het millennium is er sprake van een groeiend maatschappelijk draagvlak voor textiel. Binnen de architectuur vinden wand- en vloerkleden weer hun plaats, vintage en tweedehandskleding wordt niet langer gedragen uit armoede maar is een statement. Er is een groeiende belangstelling voor huishoudelijk textiel en voor technieken zoals damast weven en (goud)borduren. Textiele ambachten zijn terug van weg geweest en worden opnieuw gewaardeerd.

Het definitieve programma vindt u hier.

TC-leden kunnen zich vanaf 15 februari 2019 inschrijven, niet-leden vanaf 1 maart 2019.

Deelname kosten (incl. koffie, thee en lunch) zijn :
€50 voor leden en €20 voor leden jonger dan 30 jaar
€70 voor niet-leden en €27,50 voor niet-leden jonger dan 30 jaar

N.B. deze tarieven zijn exclusief administratiekosten à 6%.


CALL FOR PAPERS

Voor het symposium REVIVAL VAN TEXTIEL zoekt de Textielcommissie bijdragen over de (her)waardering van textiel. Gezien vanuit zowel historisch standpunt als vanuit degradatie, restauratie en conservering, eigentijds hergebruik en vormgeving. Indien u geïnteresseerd bent om uw onderzoek of kennis te presenteren in de vorm van een lezing of een artikel voor ‘Studies in Textiel’ gelieve dan voor 1 februari 2019 een samenvatting (max. 300 woorden) met beknopt cv te sturen naar symposia@textielcommissie.nl

 
scheidings zigzag.png

BINNENKORT

TC op Locatie: Buro BELÉN

Plaats: Buro BELÈN, Amsterdam
Datum: maandag 25 maart 2019

Brecht Duijf en Lenneke Langenhuijsen vormen samen Buro BELÉN, een ontwerpstudio die zich bezig houdt met de ontwikkeling van materiaal (vaak textiel) en kleur en dit toepast in producten, interieur maar ook kleding. De samenwerking tussen Lenneke en Brecht vindt zijn oorsprong in hun basis houding ten opzichte van de wereld en wordt in de eerste plaats gevormd door hun gevoel en kijken naar die wereld.

Op 25 maart brengen we een exclusief bezoek aan Buro BELÉN in Amsterdam. Tijdens het najaarssymposium Non-woven presenteerde Lenneke één van hun projecten: Wooden textiles. Tijdens deze TC op Locatie neemt Lenneke je aan de hand van textiel samples, producten en tools mee in in de  (onderzoeks)projecten van de studio. In een intieme sfeer is er mogelijkheid voor het stellen van vragen.

Deelname aan deze excursie kost €20.

Wooden textiles (foto: Buro Belén)

scheidings zigzag.png

blog

Verslag Najaarssymposium 2018: Non-woven

Op 8 november organiseerde de Textielcommissie een symposium over Non-wovens. Kon u helaas niet bij het symposium aanwezig zijn of blikt u graag nog eens terug op deze geslaagde dag, lees dan nu het verslag op onze blog!

 
L1000594.jpg

(foto: Jan Meijer)