De Textielcommissie verzamelt en verspreidt kennis van historisch en hedendaags textiel. 

 
 
textielcommissie zigzaglijn.png

Binnenkort

TC op Locatie: kleermakersatelier van Roy Verschuren

Locatie: Rotterdam
Datum 1: vrijdag 22 november van 14.00-16.00 uur
Datum 2: zaterdag 23 november van 11.00-13.00 uur

Ook zo genoten van de presentatie van Roy Verschuren tijdens het najaarssymposium afgelopen zaterdag of kon u er niet bij zijn en wilt u alsnog graag een kijkje nemen achter de schermen bij deze kleermaker? Dat kan!

Voor meer informatie en tickets klik op onderstaande links:

Deze excursie is exclusief voor leden van de Textielcommissie. Meer informatie over de voorwaarden en voordelen van een lidmaatschap vindt u op de ledenpagina.

 
textielcommissie zigzaglijn.png

verwacht

Voorjaarssymposium 2020: Leidse Weefsels

Locatie: De Lakenhal, Leiden
Datum: vrijdag 15 mei 2020

Ankie Stoutjesdijk,  Een geweven geschiedenis van Leiden, 2016-2019,  ontwikkeld en geweven in TextielLab/TextielMuseum Tilburg, Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. Foto: Gert Jan van Rooij.

Ankie Stoutjesdijk, Een geweven geschiedenis van Leiden, 2016-2019, ontwikkeld en geweven in TextielLab/TextielMuseum Tilburg, Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. Foto: Gert Jan van Rooij.

Naar aanleiding van het Textiel Festival dat van 13 t/m 16 mei 2020 plaatsvindt in Leiden, slaat de Textielcommissie de handen ineen met De Lakenhal om samen een symposium te organiseren. Leiden is al zeven eeuwen textielstad. In de 17e eeuw kende Leiden 180 soorten stof: o.a. laken, saai, wol, katoen, zijde enz. Leiden stond bekend voor het blauw en het zwartverven, er werden kleurstoffen uit Zuid-Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika geïmporteerd. Lakenloodjes zijn over de hele wereld teruggevonden, de oudste dateert uit 1275.

Met dank aan de gastvrijheid van De Lakenhal.

Inschrijven voor TC-leden vanaf 15 maart 2020 en voor niet-leden vanaf 1 april 2020.


Call for Papers

Voor het voorjaarssymposium over Leidse weefsels zoekt de Textielcommissie bijdragen die in relatie staan tot dit thema, vanuit een restauratietechnisch, conservatorisch, geschiedkundig, vormgevingstechnisch, wetenschappelijk of artistiek perspectief. Indien u geïnteresseerd bent om uw onderzoek of ervaringen te presenteren in de vorm van een lezing tijdens het symposium of een artikel voor Studies in Textiel, gelieve voor 1 december 2019 een samenvatting (max. 300 woorden) met beknopt cv te sturen naar symposia@textielcommissie.nl.

 
scheidings zigzag.png

BLOG

Verslag TC op Locatie: Driessen+vanDeijne

Foto’s: Maarten Noordijk

Naar aanleiding van hun lezing op het voorjaarssymposium Revival, gingen we tijdens deze editie van TC op Locatie wel heel letterlijk met de maker op locatiebezoek: Hil Driessen en Toon van Deijne, van ontwerpbureau driessen+van deijne, leidden ons persoonlijk langs twee iconische projecten aan de Drift in Utrecht.

Benieuwd hoe dit was? Lees hier het verslag van de excursie!