De Textielcommissie verzamelt en verspreidt kennis van historisch en hedendaags textiel. 

 
 
textielcommissie zigzaglijn.png

Verwacht

Najaarssymposium 2019: Het belang van vorm

Locatie: Jeruzalemkerk Amsterdam
Datum: zaterdag 9 november 2019

Foto’s: documentatie Roy Verschuren, ontwerp Erik Frenken

Foto’s: documentatie Roy Verschuren, ontwerp Erik Frenken

De Textielcommissie organiseert 9 november een symposium over hoe belangrijk vorm is. In ons dagelijks leven hebben we voortdurend met vorm te maken: één van die gebieden waarbij vorm een belangrijke rol speelt, is kleding en textiel. We staan er niet altijd bij stil, maar in het maken en ontwerpen hiervan is vorm altijd van groot belang geweest. Met een veranderende modewereld, waarin duurzaamheid en respect voor de leefomgeving een steeds grotere rol spelen, is er ook weer een andere rol weggelegd voor de ambachtelijke manier van vorm maken.

De volgende sprekers staan op het programma (wijzigingen voorbehouden):

  • Christopher Breward, director, Collection and Research, National Galleries of Scotland and Visiting Professor University of Edinburgh (GB), gaat in op dandy’s, pakken en mannelijke elegantie.

  • Roger Gerards, directeur van de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam, over het belang van vaardigheden voor kledingvormen.

  • Roy Verschuren, kleermaker en docent techniek, vertelt over de invloed van het meetlint op de ontwikkeling van patroon systemen en de wetenschappelijke benadering van het lichaam.

  • Kaat Debo, directeur van het Mode Museum Antwerpen belicht de ontwerpen van Maison Martin Margiela.

  • Wies Stortelder, freelance conservator/restaurator van textiel, gaat in op de modificatie van het lichaam door middel van kleding.

  • Madelief Hohé, conservator Gemeentemuseum Den Haag, vertelt over de patroontjes uit een poppenhuis.

To read the programm in English please click here.

Met dank aan de Meesteropleiding Coupeur en de Jeruzalemkerk Amsterdam.

Inschrijven voor TC-leden vanaf 15 september 2019, niet-leden vanaf 1 oktober 2019.


Call for Papers

Voor het symposium HET BELANG VAN VORM zoekt de Textielcommissie bijdragen over het belang van vorm. Gezien vanuit zowel historisch standpunt als vanuit restauratie en conservering, eigentijds gebruik en vormgeving. Indien u geïnteresseerd bent om uw onderzoek of kennis te presenteren in de vorm van een lezing of een artikel voor ‘Studies in Textiel’ gelieve dan voor 1 september een samenvatting (max. 300 woorden) met beknopt cv te sturen naar symposia@textielcommissie.nl.

scheidings zigzag.png

onlangs

TC op Locatie: driessen+van deijne

Locatie: Drift 27, Utrecht
Datum: vrijdag 28 juni van 14.00 tot 16.00u

Foto’s: Maarten Noordijk

Naar aanleiding van hun lezing op het voorjaarssymposium Revival, gingen we tijdens deze editie van TC op Locatie wel heel letterlijk met de maker op locatiebezoek: Hil Driessen en Toon van Deijne, van ontwerpbureau driessen+van deijne, leidden ons persoonlijk langs twee iconische projecten aan de Drift in Utrecht.

Benieuwd hoe dit was? Lees binnenkort het verslag van deze excursie op onze blog.