onlangs verschenen

Studies in Textiel 7: Kunst en Textiel

Textiel als medium in de kunst is de afgelopen jaren in een aantal grote internationale tentoonstellingen uitgelicht en zeer positief ontvangen. Beeldende kunst en textielkunst waren lange tijd gescheiden circuits, net zoals de domeinen van het ambacht en de kunsten. Hoewel in de jaren 1960 de emancipatie van textiel als volwaardig artistiek medium plaatsvond, bleven kunstenaars die vanuit de fiber-arts textiel werk maakten eerder in de marge. Impliceert de actuele belangstelling voor de betekenis van textiel in de kunst van de twintigste en eenentwintigste eeuw dat het tij keert?

Studies in Textiel 7 heeft 120 pagina’s, is rijk geïllustreerd in full colour en bevat
samenvattingen in het Engels.

Prijs: €20,00 exclusief verzendkosten
ISBN: 9789082128864.

N.b. Donateurs van de Textielcommissie hebben inmiddels een gratis exemplaar toegestuurd gekregen. 


Studies in Textiel 6: Confectie

De mogelijkheid kleding machinaal te vervaardigen zorgde in de 19de eeuw voor de opkomst van de confectie-industrie. Zo werd kleding in vaste maatvoering een massaproduct. Tegenwoordig verschaft de confectiebranche wereldwijd werkgelegenheid aan 60 miljoen mensen. De keerzijde is dat grootschalige fabricage gepaard gaat met aanzienlijke milieuvervuiling en uitbuiting van werknemers. Steeds meer innovaties zijn gericht op duurzaamheid. Het verzamelen van confectiekleding stelt musea met mode- en kostuumcollecties voor nieuwe vraagstukken. Waarom worden deze serieproducten verzameld en hoe worden ze geconserveerd?

Studies in Textiel 6 heeft 144 pagina’s, is rijk geïllustreerd in full colour en bevat
samenvattingen in het Engels.

ISBN 978-90-821288-5-7, ISSN 2215-0188
Prijs: €14,50 exclusief verzendkosten


Studies in Textiel 5: Haar

voorzijde SiT5_Haar.jpg

Studies in Textiel 5 gaat over het thema 'Haar’ en is de neerslag van de lezingen van het gelijknamige symposium, gehouden op 14 april 2016.

Een warm tapijt, een stapel gevilte dekens en een kaptafel…. Allemaal gemaakt van menselijk haar. In de 21e eeuw is de toepassing van dit materiaal heel divers: van het borduren van kimono’s met het eigen haar tot de inzet van menselijk haar als alternatieve grondstof. In deze Studies in Textiel leest u over de wereldwijde mogelijkheden en onmogelijkheden om het materiaal voor mode en textiele toepassingen te gebruiken, in heden en verleden.

In de rubriek Textiele Zaken zijn drie Engelstalige artikelen opgenomen van lezingen die zijn gehouden op het symposium Biodesign in Textiles, voorjaar 2015.

Het boek heeft 144 pagina’s, is rijk geïllustreerd met afbeeldingen in kleur en bevat samenvattingen in het Engels.

ISBN 978-90-821288-4-0, ISSN 2215-0188
Prijs: €14,50 excl. verzendkosten


Studies in Textiel 4: Leer 

studies in textiel _ leer.jpg

Voor de eerste keer zijn in Studies in Textiel alleen de lezingen van het symposium Leer opgenomen. In het vervolg zal van ieder symposium afzonderlijk een publicatie verschijnen. In deze uitgave is net als in de vorige nummers de rubriek 'Textiele zaken' opgenomen. Daarin een artikel over duurzaamheid van Anton Luiken, over een bijzondere installatie van Sylvia B. door Josien Beltman en een verslag van TC te Gast. Het boek heeft 108 pagina's, is rijk geïllustreerd met afbeeldingen in kleur en bevat samenvattingen in het Engels. 

ISBN 978-90-821288-3-3, ISSN 2215-0188
Prijs: €14,50 excl. verzendkosten


scheidings zigzag.png

Archief publicaties

Tot en met 2011 werden de bijdragen van de sprekers op de twee symposia per kalenderjaar gebundeld in een Jaarboek. In 2012 is het Jaarboek samen met Textielhistorische Bijdragen (tot en met 2012 een jaarlijkse uitgave van de Stichting Textielgeschiedenis) opgegaan in het nieuwe 'Studies in Textiel'. Net als in ons Jaarboek worden in 'Studies in Textiel' de artikelen van de sprekers op de symposia in het afgelopen jaar opgenomen, maar ook artikelen die voor de behandelde onderwerpen relevant zijn. Daarnaast geeft de Textielcommissie incidenteel publicaties uit over het behoud van textiel in museale en particuliere collecties. 

De meeste publicaties zijn via onze website na te bestellen. Een volledig overzicht van alle verschenen publicaties vindt u hier: